
شاید در وهله اول اینطور به نظر برسد که مخاطب این مطلب، طراحان لوگو هستند. اما در حقیقت اینگونه نیست و به نوعی می توان گفت که نه تنها طراحان لوگو مخاطب این مقاله مختصر هستند، بلکه خود مشتریان طراحی لوگو یا بهتر بگوییم کارفرما لوگو نیز می تواند از این مطلب استفاده کند و احتمال موفقیت پروژه طراحی لوگو خود را بیشتر کند. پس با ما همراه باشید.
مشتری خوب طراحی لوگو:
ما برای طراحی لوگو یا همان لوگو دیزاین، صرفا با تجربه و هنر و تخصص طراح طرف نیستیم. این یک سمت ماجراست. در سمت دیگر ماجرا، همکاری و تعامل کارفرما در یک پروژه Logo Design است که احتمال موفقیت پروژه را به شدت بالا می برد. این همکاری و تعامل، کلید موفقیت اینگونه پروژه هاست.
کارفرمای عجول:
کارفرمای عجول، کارفرماییست که این نکته را فراموش کرده که پروسه طراحی لوگو یک پروسه فکری است و نه صرفا مکانیکی و فیزیکی، و فکر نمی کند که قرار است یک عمر از این لوگو در جهت برندسازی کسب و کار خود استفاده کند. و این چند روز زمان طراحی لوگو در قیاس با مدت زمان استفاده از لوگو، تقریبا هیچ به حساب می آید و با تعجیل و فشار آوردن به طراح و دیزاینر پروژه خود، فقط او یا تیم او را در تنگنا قرار داده و فضای استرس زایی خلق می کند که مانع از خلاقیت و تفکر است. پروسه لوگو دیزاین یک پروسه ذهنیست و اینگونه پروسه ها همیشه در فضای آرام و با ثبات، نتیجه بخش تر هستند.
بودجه کم و توقعات زیاد:
کارفرمایی که همواره اولویت خود را بر ارزانی می گذارد به این نکته توجه نمی کند که هیچ طراح خوب و با تجربه و سابقه ای، تاکید می کنیم هیچ طراح خوب و با تجربه و سابقه ای، کار خود را ارزان ارائه نمی دهد. کاری که او در یک ساعت انجام می دهد نتیجه سال ها تحصیل، تلاش، تمرین، کار است و مطمئنا اگر آن را ارزان بفروشد حتما یکجای کار می لنگد. در عوض طراحان آماتور، کپی کارها و مونتاژکارها همواره به دنبال ارزان سازی هستند چرا که جنسشان (هنرشان) خریدار ندارد و این تنها راه جذب مشتریان محافظه کار و خسیس است.

کارفرمای با دانش و مطلع:
به جرات می توان گفت که کارفرمای مطلع، نعمت بزرگیست. کارفرمایی که فرق یک لوگوی خوب و یک لوگوی بد را بداند، کارفرمایی که متوجه تفاوت خروجی یک طراح درجه یک و طراح آماتور باشد، تفاوت ها را متوجه شود و حتی انتظارات منطقی داشته باشد. کارفرمایی که از قبل بداند لوگو با عکس و پوستر فرق دارد. کارفرمایی که بداند یک نشان تجاری قرار نیست کاتالوگ محصولاتش باشد. یک کارفرمای مطلع و با دانش حداقلی در این زمینه، خیال طراح را راحت می کند و تعامل با او بسیار دلنشین و احتمال موفقیت پروژه زیادتر است.
تعامل کارفرما با طراح لوگو:
منظور از تعامل کارفرما با طراح لوگو، این است که پس از توافقات اولیه و استارت کار، کارفرما با دقت و وقت کامل مراحل بریف طراحی لوگو را انجام دهد. عدم پاسخ دهی کامل به سوالات، عدم ارائه اطلاعات کامل از کسب و کار و بی توجهی به بسیاری از سوالات، باعث می شود که طراح در تاریکی کار خود را انجام دهد.
بریف طراحی لوگو:
بریف در طراحی لوگو یعنی پروسه ای که شامل دریافت اطلاعات کارفرما می شود. اطلاعاتی نظیر ماهیت کسب و کار، رقبا، نام برند، اسلوگان و تگ لاین، انتخاب سبک طراحی (آیا لوگو در سبک لوگوتایپ طراحی شود یا تلفیقی، و یا نشان تجاری یا همان آرم تصویری)، صحبت درباره حس و حال برند، اهداف برند، مخاطبان برند، رنگ و هویت بصری برند، و چندین و چند مورد دیگر که هرکدام در پروسه طراحی نشان تجاری برند از اهمیت زیادی برخوردارند.
در مرحله بریف طراحی نشان، کارفرما باید تمام اطلاعات مورد نیاز طراح و گرافیست را در اختیار او قرار داده تا طراح یا تیم طراحی یا طراح ارشد لوگو، آن ها را بررسی نمایند. سپس پیشنهادات، انتقادات و راهکارهای موجود را اعلام کرده و به کارفرما می گویند که چه پلن و برنامه ای برای Logo Design Project دارند و در نهایت با موافقت کارفرما و جمع بندی نهایی، این پروسه آغاز می شود. اهمیت بریف مشتری طراحی لوگو آنقدر زیاد است که ما در بخش بلاگ سایت، در یک مطلب مجزا به آن پرداخته ایم و می توانید در این لینک به آن مراجعه کنید: بریف طراحی لوگو چیست؟

اولویت با نظر طراح است یا دخترخاله؟
یک طراح با تجربه و با سابقه، تمام عمر و کار خودش را وقف این رشته کرده و نظرش در اولویت است. سعی کنید به توصیه هایش بیشتر توجه کنید تا توصیه های دختر خاله، همسایه، رفیق و فامیل. هرکسی که کمی فتوشاپ بلد است لزوما طراح نیست. یک طراح لوگو نظراتش صرفا ظاهری نیست و با منطق و دلیل و کاملا مستدل با شما صحبت می کند. اما به تعداد آدم های روی کره زمین سلایق مختلف وجود دارد و تکیه به سلایق دیگران لزوما شما را به بهترین روش برندسازی نمی رساند. بلکه شما را به بیراهه ای پر هزینه و اشتباه می کشاند.
آیا این ها کافیست؟
طبیعتا خیر. ما از یک مرحله به بعد در حال راهنمایی شما هستیم. اما درباره قبل از این مرحله صحبتی نکردیم و حتما پیش از این نیز باید به نکات مهمی توجه کرد که به دلیل اینکه موضوع این مقاله گرافیکی چیز دیگریست، به آن اشاره نکردیم. مثلا مواردی چون انتخاب درست طراح، ساختار درست ذهنی کارفرما از فرایند برندسازی، ویژگی های برند خود و نیازهایی که دارد، توافق خوب با طراح، و مواردی از این دست که سعی خواهیم کرد در آینده، به آن ها نیز بپردازیم و در بخش بلاگ سایت آن را منتشر نماییم.
جمع بندی:
سعی کنید برای پروسه طراحی لوگو برند خود، اول از همه اطلاعاتی درباره لوگو، انواع سبک های لوگو، برندسازی، مراحل آن و مواردی از این دست کسب کنید. سپس در انتخاب طراح دقت کافی به عمل آورید. طراح با تجربه، با سابقه، صاحب سبک و هنرمند را انتخاب کنید و از طراحان آماتور و ارزان قیمت دوری کنید. این به نفع شما و برندتان است. سعی کنید طراح را تحت فشار زمانی قرار ندهید. مطمئنا او هم تمایل دارد پروژه شما را به اتمام برساند. فشار شما فقط او را از تمرکز لازم دور می کند.
سعی کنید اطلاعات برند خود را به طور کامل در اختیار او قرار دهید. برای پاسخ به سوالات فرم بریف، وقت کامل را بگذارید. پاسخ های شما به طراح کمک می کند تا مسیر درستی را برای طراحی انتخاب کند. بی توجهی به سوالات و یا پاسخ اشتباه به سوالات بریف، یعنی با دست خودتان طراح را به بیراهه برده اید و تمام تلاش های او و هزینه های خودتان را دور ریخته اید. و در آخر اینکه توصیه های طراح با تجربه، قطعا از توصیه های دوستان و آشنایان و اقوام و فامیل قابل استناد تر است. او تمام زندگی و کارش را وقف طراحی کرده و نظرش در اولویت است.