
قبل از اینکه به بازار کار رشته گرافیک و درامد طراح گرافیست اشاره کنیم، باید به این نکته بپردازیم که اساسا رشته گرافیک از چه شاخه هایی تشکیل شده است. ما سعی کرده ایم به صورت خلاصه و مفید، شاخه های گرافیک را نام ببریم. شاخه هایی که به لحاظ درامدی، پتانسیل خوبی دارند. البته باید بدانید که گرافیک در ذات خود از آیتم هایی چون هنر های تجسمی، طراحی، خط در رشته گرافیک، آشنایی با رنگ، مبانی تصویرسازی، استانداردهای صفحه آرایی، چاپ دستی، و اصول عکاسی تشکیل می شود. اما اگر موضوع را به صورت درامدی ببینیم، به طور مختصر می توان به شاخه های زیر اشاره کرد.
شاخه های گرافیک (به لحاظ درامدی)
طراحی لوگو یا همان طراحی نشان تجاری که خود دارای زیرمجموعه هایی چون طراحی لوگوتایپ، نشان تصویری و طراحی های تلفیقی می شود. طراحی ست اداری یا به نوعی طراحی اوراق اداری که شامل طراحی آیتم های مورد نیازی چون کارت ویزیت، سربرگ، پاکت نامه ملخی و پاکت نامه کیسه ای آچهار و کاغذ یادداشت می باشد. طراحی اوراق تبلیغاتی مثل بروشور، کاتالوگ، تراکت و فلایر.
طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری که اصطلاحا به آن Ui و Ux می گویند و جزو شاخه های جدید و نوین رشته گرافیک می باشد.
طراحی بیلبورد و بنرهای تبلیغاتی، طراحی پوستر، نظارت چاپ، و همینطور گرافیک متحرک یا موشن گرافی یا حتی لوگوموشن که البته این مورد جزو شاخه هایی است که بعضی آن را متعلق به گرافیک نمی دانند و بعضی دیگر معتقدند جزو رشته هایی است که به چند تخصص مرتبط است و گرافیک یکی از الزامات آن است. شاخه صفحه آرایی و همچنین شاخه تصویرسازی که امروزه با گسترش بحث انیمیشن ها، کاراکترهای تبلیغاتی، نمادها و سمبل های تصویری و همینطور نقاشی دیجیتال، رونق بسیار زیادی پیدا کرده است.

پردرامدترین شاخه های گرافیک
پردرامدترین شاخه های گرافیک، شاخه هایی هستند که گرافیست می تواند با پیدا کردن مهارت ویژه و اعتبار در آن، به دستمزد بالاتری برای آن پروژه ها دست پیدا کند.
البته یک گرافیست باید در تمام شاخه ها دارای مهارت و تجربه باشد و توانایی انجام پروژه ها را به عنوان یک گرافیست داشته باشد. اما بعضی از این شاخه ها، طبیعتا دارای ارزش و درامد بیشتری هستند. مثلا طراحی لوگو جزو شاخه های رشته گرافیک است که اگر در آن صاحب نام و سبک و شهرت شوید، (نه یک طراح آماتور، ضعیف، کپی کار یا ضعیف) می توانید درامد بالایی در آن داشته باشید.
یکی دیگر از این شاخه های پر درامد گرافیست ها، شاخه طراحی Ui و Ux یا همان طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری است. با داشتن تخصص و تجربه در این رشته، و با گسترش وب سایت ها، اپلیکیشن ها و برنامه های هوشمند موبایل، پلتفرم ها و سامانه های اینترنتی، این رشته یک تخصص حیاتی و بسیار مهم محسوب می شود. اما برای فعالیت در آن باید احاطه کاملی هم به گرافیک داشته باشید و هم دنیای برنامه نویسی و رفتار کاربر در دنیای دیجیتال.
طراحی بیلبورد و بنرهای تبلیغاتی، طراحی پوستر، نظارت چاپ، و همینطور گرافیک متحرک یا موشن گرافی یا حتی لوگوموشن که البته این مورد جزو شاخه هایی است که بعضی آن را متعلق به گرافیک نمی دانند و بعضی دیگر معتقدند جزو رشته هایی است که به چند تخصص مرتبط است و گرافیک یکی از الزامات آن است. شاخه صفحه آرایی و همچنین شاخه تصویرسازی که امروزه با گسترش بحث انیمیشن ها، کاراکترهای تبلیغاتی، نمادها و سمبل های تصویری و همینطور نقاشی دیجیتال، رونق بسیار زیادی پیدا کرده است.
بازار کار طراحی لوگو و درامد طراح لوگو
بازار کار طراحی لوگو و به نوعی درامد طراح لوگو، به عنوان یک شاخه کلیدی و پر رونق در رشته گرافیک، به این بستگی دارد که چه میزان مهارت و تخصص دارید. طبیعیست که یک طراح که هنر از قلم و تخصص او می چکد درامد بسیار متفاوتی از یک تازه کار و کاراموز طراحی لوگو داشته باشد.
نکته دوم این است که اعتبار و شهرت نیز در این درامد تاثیرگذار است. بسیاری از برندها و شرکت ها و سازمان ها، ترجیح میدهند پروژه طراحی لوگو یا ریدیزاین لوگو خود را به یک طراح صاحب نام و معروف بسپارند و سراغ افراد گمنام و کمتر شناخته شده نروند. پس سعی کنید بعد از اینکه به مهارت و تخصص بالا در این رشته رسیدید، به افزایش اعتبار و شهرت خود بپردازید. خوش نامی در رشته گرافیک و به عنوان یک گرافیست، یعنی درامد بالاتر. تعامل خوب با مشتری، و تمرکز روی انجام موفقیت آمیز پروژه ها را به این امر کمک بسزایی می کند.
نکته بعدی موثر در درامد بالا در طراحی لوگو، رزومه قوی است. هرچقدر پروژه های زیاد و موفقیت آمیز بیشتری داشته باشید که تحسین همگان را به دنبال داشته باشد، و با شرکت ها و برندها و کسب و کارهای بزرگ و متنوعی کار کرده باشید، رزومه بهتری دارید و کارفرما با خیال راحت تری پروژه را به شما می سپارد. از طرفی شما می توانید تعرفه بالاتری را برای این تلاش ها و زحمات خود دریافت نمایید.
و نکته آخر، عضویت در انجمن صنفی طراحان گرافیک، حضور و دریافت جایزه از فستیوال های طراحی و مواردی از این دست است که باز هم به درامد بیشتر شما کمک می کند.

استخدام در شرکت گرافیکی
اگر به دنبال کسب درامد از طریق استخدام هستید و می خواهید استخدام در شرکت گرافیکی را تجربه کنید، که اتفاقا در شروع کار به آن نیاز دارید و نمی توانید از همان ابتدا به صورت پروژه ای در آن رشته فعالیت کنید، باید در نظر داشته باشید که تخصص و مهارت شما تعیین می کند که کارفرما چه حقوق و درامدی را برای شما در نظر بگیرد.
اگر یک کارآموز گرافیک هستید یا باید به صورت رایگان به کسب تجربه بپردازید و یا با درامد کم. اما بعد از کسب تجربه و انجام پروژه های موفق، می توانید به استخدام شرکت های گرافیکی معتبر تر و یا شرکت های تبلیغاتی و موسسه های بزرگ تر در بیایید و با درامد و حقوق گرافیست درجه یک به کار خود ادامه دهید.
البته هیچگاه نباید از افزایش دانش و اطلاعات خود غافل شوید و متوقف شوید. تسلط به نرم افزارهای مهم گرافیک و ورود به نرم افزارهای جدیدتر و کسب اطلاعات از دانش روز گرافیک، شما را به یک گرافیست پیشرو و امروزی تبدیل خواهد کرد.
طراحی گرافیک به صورت فریلنسری و پروژه ای و آزاد
طراحی گرافیک به صورت فریلنسری یا به نوعی پروژه ای و آزاد، یعنی شما به عنوان گرافیست به چنان تجربه و مهارتی رسیده اید که می توانید بدون استخدام در یک شرکت گرافیکی، خودتان به صورت فریلنس و پروژه ای، به کسب درامد برسید.
اما چگونه و چطور، در بخش های بالایی این مطلب توضیح داده ایم که با کارآموزی صحیح، کسب دانش اصولی، تسلط به نرم افزارهای روز، افزایش مهارت و تجربه و تخصص طراحی، تسلط به شاخه های مختلف گرافیک، کسب شهرت و خوشنامی، کسب رزومه قوی، انجام پروژه های مختلف فراوان و بازاریابی اصولی و صحیح، این امر قابل دستیابی است.
شما می توانید با گرفتن پروژه طراحی لوگو، گرفتن پروژه طراحی گرافیک، گرفتن پروژه طراحی Ui و Ux و اساسا تمام شاخه های دیگر به عنوان یک گرافیست آزاد، خودتان کارفرمای خود باشید و بازار کار خود را خلق کنید.
صاحب سبک بودن در طراحی
صاحب سبک بودن در طراحی یعنی بعد از سال ها تلاش و کار، کسب مهارت و تجربه و شهرت، به یک امضای خاص در کارهایتان برسید. امضایی که دیگران متوجه آن بشوند و برای آن ارزش قائل شوند. شما این امضا را در بین تمام رشته ها می بینید. یک برند خودرویی معتبر و جهانی، در دیزاین خودروهای خود امضا و سبک خاص خود را دارد. مثل برند مرسدس بنز. یا یک نقاش چیره دست مثل استاد فرشچیان این امضا را در اکثر کارهای خود دارد و همه صاحب نظرات در رشته نقاشی و مینیاتور، با آن آشنا هستند و به تحسین آن می پردازند. یک طراح فرش معروف نیز قطعا دارای امضا و سبک طراحی خاص خود است.
در رشته گرافیک نیز داریم اساتیدی که دارای سبک و امضای خاص خود هستند. استاد مرتضی ممیز و یا استاد قباد شیوا، جزو اساتید بزرگ و گرافیست هایی هستند که دارای سبک منحصر به فرد و نگاه خاص خود به طراحی می باشند.
طبیعیست وقتی به جایگاهی برسید که دارای سبک خاص خود باشید و این سبک شناخته شده باشد، درامد بالاتری نیز دارید. چرا که دارای جایگاه رفیع تری هستید.

آشنایی با نرم افزارهای تخصصی گرافیک
آشنایی و تسلط به نرم افزارهای گرافیکی و تخصصی، هم به خود شما کمک می کند که بتوانید پروژه هایتان را راحت تر، دقیقتر و کامل تر انجام دهید و هم به درامد شما چه به عنوان یک گرافیست استخدام شده در یک شرکت و چه به عنوان یک گرافیست پروژه ای و فریلنسر کمک می کند.
تسلط به نرم افزار فتوشاپ (Adobe Photoshop) ، تسلط به نرم افزار ایلاستریتور یا ایلوستریتور (Adobe illustaror)، تسلط به نرم افزار کورل دراو، فری هند، تری دی مکس، سینما فور دی، ادوبی پریمیر، ادوبی افتر افکت، یا نرم افزارهای دیگر و مهم این رشته، بسیار بسیار در رشد و ارتقای دانش و درامد شما در رشته گرافیک کمک می کند. بخصوص تسلط به نرم افزارهای ادوبی (Adobe) که امروزه برای هر نیازی یک نرم افزار تخصصی ساخته است، به دلیل هماهنگی بین نرم افزاری، دارای اهمیت ویژه تری نسبت به سایر برندهای نرم افزاری است.
عضویت در انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران
اگر بتوانید به عضویت در انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران در بیایید، طبیعتا جایگاه معتبرتری را به عنوان یک گرافیست تجربه خواهید کرد و می توانید از تعرفه های ارائه شده توسط انجمن نیز استفاده کنید که تعرفه های بالایی در رشته گرافیک به شمار می آیند.
اما آیا عضویت در انجمن گرافیک به همین راحتی هاست؟ طبیعتا خیر. شما باید پس از ورود به بازار کار گرافیک و کسب درامد به عنوان طراح گرافیست، و کسب رزومه و تجربه، تعدادی از پروژه های موفق خود در رشته های مختلف گرافیکی را طبق استانداردها و شرایط گفته شده در انجمن گرافیک، برای آن ها ارسال کنید و گروهی از اساتید درباره رزومه و نمونه کار گرافیک شما نظر بدهند. بعد از بررسی اگر شرایط عضویت را دارا بودید، با طی روال اداری شما به عضویت انجمن در خواهید آمد و کارت عضویت انجمن گرافیک را اخذ می کنید.
انجمن طراحان گرافیک هر سال لیست قیمت هایی را ارائه می دهد که می توانید شما نیز از این قیمت ها برای پروژه های خود استفاده کنید. همچنین مزایای دیگری مثل بیمه و بیمه تکمیلی و حمایت های شغلی، از دیگر مزایای عضویت در صنف طراحان گرافیک می باشد.
گرفتن پروژه خارجی طراحی و درامد دلاری
گرفتن پروژه خارجی طراحی گرافیک و درامد دلاری از طراحی لوگو یا هر طراحی دیگری، امروزه به یک فرایند سخت و پیچیده تبدیل شده است. محدودیت های مالی برای انتقال پول، بسته بودن وب سایت ها برای ایرانیان (چه از این سمت و چه از سمت دیگر)، عدم وجود سیستم کارت بانکی جهانی در ایران، عدم اعتماد شرکت های خارجی به طراحان و مواردی از این دست، جزو مشکلات سخت و دشوار این پروسه است.
اما با این حال، درامد دلاری طراحی دور از دسترس نیست و باز هم می توانید با استفاده از شبکه سازی، ارتباط گیری در لینکدین، استفاده از سایت های فریلنسری که محدودیت کمتری دارند و همینطور استفاده از شرکت های واسط برای انتقال درامد دلاری به ایران، به این اتفاق را رقم بزنید و پروژه خارجی طراحی را انجام دهید.
البته پیش فرض ما این است که شما دارای رزومه و نمونه کارهای طراحی قوی هستید و می توانید شرکت های خارجی را متقاعد کنید که از پس پروژه آن ها نیز برخواهید آمد. بعد از این پیش فرض است که باید از پس این سختی ها و معضلات عبور کنید و به درامد دلاری برسید.
چگونه گرافیست شویم ؟
شما از دو طریق می توانید گرافیست شوید. یا با صورت آزاد و شخصی، مطالعه کنید، به دوره ها و کلاس های آموزش طراحی گرافیک بروید، با نرم افزارها آشنا شوید و با آن ها کار کنید و سپس با کار کردن و کسب تجربه، به یک گرافیست تبدیل شوید.
یا اینکه به صورت آکادمیک وارد این رشته شوید که طبیعتا اصولی تر و درست تر است. باز این طریق نیز خود به دو روش تقسیم می شود. یا در هنرستان در رشته گرافیک (فنی و حرفه ای) تحصیل کنید و سپس وارد دانشگاه شوید. یا بعد از پایان دوره دبیرستان و پیش دانشگاهی، برای شرکت در کنکور رشته هنر ثبت نام کنید و از طریق موفقیت در آزمون، وارد رشته های هنری و به طور خاص رشته گرافیک شوید. سپس همزمان یا بعد از آن به کارکردن در رشته گرافیک بپردازید و به یک گرافیست تبدیل شوید.
فقط باید در نظر داشته باشید که تحصیلات شما را گرافیست نمی کند. شما باید تحصیلات مناسبی در رشته گرافیک داشته باشید و دانش اصولی آن را کسب کنید اما کار کردن است که شما را گرافیست می کند. تا وقتی که صرفا مدرک کارشناسی گرافیک یا کارشناسی ارشد گرافیک خود را در داخل کمد نگه دارید، به شما گرافیست نمی گویند. فعالیت و تلاش و رزومه شماست که لقب گرافیست را به همراه دارد. نه صرفا مدرک گرایی.
ضمن اینکه کسب مدرک گرافیک به معنی آن نیست که شما دیگر نیازی به آموزش و یادگیری بیشتری ندارید. هر روز در دنیا تحولات بزرگی اتفاق می افتد و نرم افزارهای جدیدتر، ترندهای طراحی گرافیک، نیازها، شرایط و ویژگی های برندها تغییر می کند و شما باید خود را با آن تغییرات هماهنگ کنید.