شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که طراحی لوگو تجاری چیست و چگونه انجام می شود؟ یک لوگوی تجاری باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟ در حین طراحی آرم تجاری و نشان تجاری، باید حواسمان به چه نکات و ویژگی هایی باشد که به طراحی لوگوی تاثیر گذار و هدفمند برسیم؟ اگر به دنبال پاسخ این سوالات هستید، با ما همراه باشید.
لوگوی تجاری چیست؟
اگرچه تمامی لوگوها و آرم ها تجاری نیستند و در بعضی از موارد پیش می آید که یک لوگو برای اهدافی غیر تجاری نیز طراحی می شود، اما تقریبا بیش از 90 درصد لوگوها و آرم ها و نشان ها، مربوط به شرکت های تجاری و یا موسسات و کسب و کارهای تجاری هستند. حتی اگر این لوگو متعلق به یک شخص (پرسونال برند) باشد، به طور معمول هدف این شخص کسب درامد و بنوعی فعالیت تجاریست. یک مهندس، یک تاجر، یک پزشک و حتی یک هنرمند هم معمولا فارغ از مسائل مالی فعالیت نمی کند و به نوعی تمامی این موارد مشمول همان لوگوی تجاری می شوند. در حقیقت برندسازی در نهایت باید به سود مالی منجر شود. حال این سوال پیش می آید که لوگویی که قرار است به ما در اهداف تجاری مان کمک کند باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟
توجه به موضوع کسب و کار:
در ابتدای فرایند طراحی لوگو تجاری یا به نوعی طراحی نشان شرکت تجاری، باید به موضوع فعالیت آن شرکت یا کسب و کار توجه کرد. طبیعتا هر موضوعی، چه خدماتی و چه تولید یک محصول، دنیایی از تنوع را شامل می شود. تولید یک محصول بستنی، با تولید یک محصول فنی پیچیده مثل قطعه خودرو یا یک محصول مهم در صنعت دندانپزشکی، کاملا متفاوت است و هرکدام ویژگی های متفاوتی از هم را دارا می باشند. همانطور که در کسب و کارهای خدماتی، تعمیر و سرویس شوفاژ و موتورخانه، کاملا متفاوت با مثلا خدماتی همچون طراحی دکوراسیون و معماری داخلیست. پس در وهله اول به موضوع کسب و کار توجه کنید و با آن به آشنایی کامل برسید.
انواع مدل های کسب و کار:
در وهله دوم باید توجه کنید که دامنه مخاطبان و مشتریان شرکت در چه حوزه ای هستند. مدل کسب و کار و مدل بازاریابی آن شرکت چیست و شما با چه مخاطبانی روبرو هستید. به طور خلاصه و مفید، سه مدل کسب و کار و بازاریابی داریم. مدل B2C یا به نوعی B To C که به مدل Business to Consumer هم معروف است یعنی مخاطبان این کسب و کار، مصرف کننده ها هستند. مثلا وقتی شما یک محصول غذایی مثل ماکارونی تولید می کنید، مستقیما محصول شما توسط مصرف کننده ها خریداری می شود. پس این یک مدل بازاریابی است.
مدل دوم B2B یا به نوعی B To B که به مدل Business To Business هم معروف است یعنی مخاطبان این کسب و کار، دیگر مصرف کننده های مستقیم نیستند. بلکه شرکت ها و موسسات تجاری دیگر هستند. مثلا شما وقتی یک قطعه هواپیما تولید می کنید، دیگر مصرف کننده عادی و عموم مردم خریدار محصول شما نیستند، بلکه شرکت های هواپیماسازی با شما در ارتباط خواهند بود.
مدل سوم هم به B2G یا به نوعی B To G که به مدل Business To Government هم معروف است یعنی مخاطبان این کسب و کار، دولت ها و سازمان های دولتی هستند. گاهی محصول و خدمات شما فقط مورد نیاز سازمان های بزرگ دولتیست. مثل صنایع نظامی. یا موارد دیگر.
خب در طراحی آرم تجاری، باید بدانید مدل این کسب و کار چیست. چرا که مهم است مخاطبان این لوگو مصرف کننده ها هستند یا شرکت ها و یا سازمان های دولتی. هر کدام از این مخاطبان و مشتریان، ویژگی های خودشان را در لوگو خواهند داشت و با یک فرمول واحد نمی توان برای تمامی آن ها لوگو طراحی کرد.
انتخاب سبک درست طراحی لوگو شرکتی:
در هنگام طراحی لوگوی شرکتی و تجاری، باید سبک درستی را برای طراحی انتخاب نمایید. مثلا طراحی لوگوتایپ برای یک هولدینگ، همیشه گزینه مناسب و خوبیست. چرا که آنقدر دامنه موضوعات کسب و کار هولدینگ ها متفاوت است که استفاده از نمادی خاص، فقط آن کسب و کار را محدود می کند و احساس آزادی فعالیت های تجاری را منتقل نمی کند. در این موارد، لوگوتایپ و تایپوگرافی های تجاری گزینه درستی هستند. یک لوگوتایپ شیک و زیبا و با وقار که نماینده هولدینگ شما باشد.
و یا مثلا اگر یک شرکتی هستید که دارای یک شعار تجاری تصویر محور هستید و تمایل دارید تا روی این شعار تمرکز کنید تا یک محصول و خدمات، طبیعتا طراحی آرم تصویری گزینه مناسبی برای شرکت شماست. آرمی که اشاره به شعار و سمبل کسب و کار شما دارد. در حقیقت لوگو تجاری شما، یک آرم تصویری است.
گزینه دیگر نیز لوگوهای تلفیقی یا به نوعی لوگوی ترکیبی است که همواره جزو گزینه ها و سبک های پرطرفدار طراحی نشان های تجاری بوده است. لوگوی تلفیقی به معنای ترکیب یا تلفیقی از لوگوی نوشتاری و نماد تصویری است. طرحی که با ظرافت و دقت فراوان، این دو را با یکدیگر در هم آمیزد و خروجی زیبا و منسجم و هدفمندی را ارائه دهد.
میزان خوانایی لوگو:
اندازه و میزان خوانایی لوگو دقیقا نکته ایست که شما باید در مراحل قبلی که به آن اشاره کردیم به آن رسیده باشید. در حقیقت وقتی با بررسی و آنالیز کسب و کار، به این نتیجه رسیده باشید که محصول یا خدمات این شرکت تجاری قرار است چه مخاطبان و مشتریانی داشته باشد، پاسخ سوال را به دست خواهید آورد که چه میزان خوانایی در اولویت است.
مثلا اگر قرار است لوگوی محصول غذایی پر مصرف را طراحی کنید، مثلا لوگوی سس مایونز یا لوگوی حبوبات، طبیعتا مخاطبان لوگوی شما تمام سنین و با تمام سطوح سوادی و فرهنگی خواهند بود. روزانه هزاران نفر وارد یک فروشگاه مواد غذایی می شوند و قفسه ها را در کسری از ثانیه می بینند و محصول خود را انتخاب و خریداری می کنند. طبیعتا باید لوگوی این محصولات علاوه بر ویژگی های استاندارد و اصولی، و جذابیت، دارای خوانایی بالایی باشد که مشتری پیر و جوان، با سواد و کم سواد، در خواندن آن به مشکل بر نخورند.
اما در یک کسب و کار B2B، که با یک شرکت دیگر در ارتباط است و نه با عموم مردم، استفاده از فرم های بدیع تر، پیچیده تر، و حتی با خوانایی کمتر، در صورت لزوم هیچ مانعی نخواهد داشت و اتفاقا به تاثیرگذاری بیشتر لوگو نیز کمک خواهد کرد.
روح برند:
توجه به روح برند نیز در حین پروسه طراحی بسیار مهم و حایز اهمیت است. مثلا روح برند ساعت رولکس، کاملا لوکس و اشرافیست. در صورتی که برند نایکی، کاملا حال و هوایی اسپرت و جوانانه دارد. موتورسیکلت های هارلی دیویدسون قرار است حس گریز از چهارچوب ها را منتقل کند و به نوعی یاغی گری را. حال آیا یک لوگوی ثابت می تواند نیاز تمام این حال و هواهای مختلف و بعضا متضاد را برآورده سازد؟ قطعا خیر. هر برندی باید بر اساس حال و هوای خود یک لوگو را طراحی کنید و بی توجهی به این موضوع، یعنی آشفتگی و دور شدن از هدف نهایی.
لوگوی اورجینال و اختصاصی:
یکی از مهمترین نکات دیزاین لوگو (Logo Design) ، یا به قول عرب زبان ها تصمیم شعار (لوغو دیزاین)، اختصاصی بودن آن است. اگر بخواهیم صریح بگوییم، یک لوگوی کپی، تکراری و یا مونتاژ شده بر اساس ایده های قبلی و تکراری، نه تنها شما و کسب و کارتان را برند نمی کند، بلکه دارای تبعات قانونی نیز خواهد بود و ممکن است با شکایت های قضایی و جریمه های سنگین رعایت نکردن حق کپی رایت تجاری و معنوی مواجه شوید و به دردسرهای بزرگی بیفتید. ضمن اینکه روح این کار نیز زننده و غیر مفید است و بدون شک آینده و چشم انداز روشنی را برای شما پدید نخواهد آورد. پس یک بار هزینه کنید و یک بار کار را به طراح حرفه ای لوگو و هویت بصری بسپارید و تا همیشه خیالتان از این موارد راحت باشد.
حتما سعی کنید از طراحان با تجربه و با سابقه، دارای رزومه و سبک کاری قوی، و معتبر بهره ببرید. این افراد معمولا خودشان حواسشان به این موارد است و کپی کاری خط قرمز آن ها محسوب می شود.
انتخاب رنگ برند یا رنگ لوگو:
رنگ برند یا رنگ لوگو، که در دنیای حرفه ای طراحان هویت بصری، به پالت رنگی برند نیز معروف است، در راستای همان روح برند، مخاطبان برند و مدل کسب و کار انتخاب می شود. در انتخاب رنگ لوگو و نشان تجاری، هارمونی، دامنه مخاطبان، ارتباط موضوعی، روح برند و هدف برند از اهمیت زیادی برخوردار هستند و باید با توجه به آن ها دست به انتخاب رنگ سازمانی برند زد.
نتیجه گیری:
حال که به طور خلاصه با این نکات آشنا شدید، باید متوجه این نکته شده باشید که پروسه طراحی لوگو از قلم دست گرفتن و یا روشن کردن کامپیوتر برای طراحی آغاز نمی شود. در حقیقت تحقیق و بررسی موضوعات مختلف است که آغاز گر این پروسه دقیق و دلنشین است. ما در استودیو طراحی لوگو ترنج، سعی کرده ایم تا فضایی را فراهم کنید که شما با خیال راحت طراحی لوگو تجاری، هویت بصری، ست اداری، و سایر نیازهای گرافیکی، تبلیغاتی و برندسازی خود را به ما بسپارید و یک خروجی با کیفیت بر اساس استانداردهای روز طراحی لوگو و گرافیک تحویل بگیرید.
استودیو طراحی لوگو و هویت بصری ترنج