قبل از اینکه بگوییم اتود طراحی لوگو چیست، باید این را بگوییم که اتفاقا مفهوم این اتود خیلی هم با آن ابزاری که همه با آن آشنا هستیم و اتود نام دارد دور نیست. اتود زدن لوگو یعنی طراحی نمونه اولیه لوگو روی کاغذ یا ابزارهای دیجیتالی جدید و مدرن. تا سالیان قبل که هنوز خبری از ابزارهای دیجیتالی و گجت های هوشمند و تبلت های طراحی نبود، طراحان بیشتر روی کاغذ و با ابزار اتود طراحی انجام می دادند و به همین علت این نام مورد استفاده قرار گرفت و مصطلح شد. اما امروزه که از ابزارهای هوشمند نظیر تبلت ها و پدهای گرافیکی و آی پد پرو و امثالهم نیز برای اتود زدن استفاده می شود باز هم این اصطلاح به کار می رود و تفاوتی نکرده است.
یک طراح حرفه ای لوگو معمولا طراحی خود را روی کاغذ (یا کاغذ دیجیتالی) انجام می دهد و بعد از تکمیل آن و رساندن آن به سطح ایده آل خود، آن را در کامپیوتر و نرم افزارهای وکتور مثل ایلاستریتور و کورل اجرا می کند و به آن رنگ و فرم کاملی می بخشد. پس طراحی اولیه لوگو (اتود) جزو لاینفک یک طراحی حرفه ای به حساب می آید و یک لوگوی هدفمند و حرفه ای معمولا از صفر در نرم افزار ایجاد و خلق نمی شود و ابتدا روی کاغذ به عنوان اتود زده می شود.
طراحان لوگو معمولا پیش از استارت پروژه طراحی لوگو، با کارفرما توافق می کنند که چه تعداد اتودی را به او ارائه دهند. معمولا طراحان حرفه ای تعداد زیادی اتود ارائه نمی دهند و به جای تمرکز روی کمیت و تعداد، روی کیفیت و خلاقیت تمرکز می کنند. در عوض طراحان غیر حرفه ای و بعضا کپی کار، در همان ابتدای کار قول تعداد زیاد و بی شماری اتود می دهند که خود نشان از عدم کیفیت طرح ها دارد.
نحوه ارائه اتودهای طراحی لوگو
همیشه این سوال برای طراحان لوگو مطرح است که آیا اتودهای طراحی لوگو را به همان شکل که روی کاغذ است برای کارفرما ارسال نماییم یا آن را اجرای کامپیوتری کنیم و بعد از تکمیل ظواهر کار و رنگ و فرم، آن را بفرستیم. طبیعتا روش اول راحت تر است و در کل هم هیچ روش قطعی در دنیا وجود ندارد. اما اگر نظر ما را بپرسید به شما می گوییم که این روش کاملا اشتباه است و اتود روی کاغذ به دلایل فراوانی نباید برای مشتری ارسال شود. اول اینکه اتود روی کاغذ به ظاهر کامل است اما در باطن وقتی در نرم افزار درحال اجراست، تغییرات فراوانی می کند و گاهی طراح نکاتی به ذهنش می آید که در مرحله اجرا آن را پیاده سازی می کند. نکته دوم اینکه اتود روی کاغذ رنگ ندارد و مخاطب تصور کاملی از لوگو پیدا نخواهد کرد. نکته سوم اینکه در ارسال اتود روی کاغذ، ارائه شما حرفه ای نیست و لوگوی شما با بهترین طراحی و خلاقیت، اما ضعیف ارائه می شود. شما باید لوگوی خود را با بهترین شکل ممکن ارائه دهید و حتی در کنار ارسال طرح ساده، از موکاپ و پیش نمایش هم برای ارائه شکیل تر لوگو استفاده کنید. موکاپ لوگو قابلیت مهمی است که کارفرما تصور دقیقتری از لوگوی خود در قالب های مختلف مثل تابلو، چاپ، کارت ویزیت، پارچه، چوب و غیره داشته باشد و تصمیم درست تری بگیرد. و نکته آخر اینکه اتود لوگو روی کاغذ معمولا کثیف و پر از خط خوردگی و بی نظمی است و صرفا روش شما برای طراحی بوده و نه یک روش ارسالی. پس تجربه به ما می گوید قید ارسال اتود روی کاغذ را بزنید و وقت بگذارید و لوگوی خود را اجرا کنید و روی ارائه زیبا و شکیل و حرفه ای آن حسابی کار کنید.
ابزارهای اتود زدن لوگو
از ابزارهای رایج اتود زدن لوگو می توان به مداد و کاغذ، اتودهای معمولی، مدادهای فشاری، گرافیت یا سرب سیاه، پاک کن، گرافیت، مدادهای مکانیکی، خط کش، نوت بوک های خط چین دار و همینطور کاغذ پوستی اشاره کرد. و البته این روزها تبلت گرافیکی وکام wacom، پد گرافیکی، آی پد پرو Ipad Pro، قلم نوری گرافیکی، و حتی گوشی های لمسی معمولی مثل سری نوت سامسونگ نیز به عنوان یک ابزار برای اتود زدن لوگو استفاده می شوند.
آیا تبلت های گرافیکی برای اتود زدن ضروری هستند؟
کماکان اتود زدن روی کاغذ محبوب ترین، کم خرج ترین و حرفه ای ترین شکل اتود زدن به حساب می آید و اگر طراح هستید یا در شروع کار طراحی لوگو هستید، بی خودی به دنبال هزینه های بسیار سنگین گجت های طراحی لوگو و گرافیک باشید. بهترین و حرفه ای ترین طراحان لوگو در جهان هم از کاغذ و قلم برای اتود زدن استفاده می کنند. تبلت های گرافیکی یک قابلیت خوب به شمار می آیند اما ضروری و واجت نیستند. چیزی که واجب و ضروریست، کسب دانش پایه، تمرکز روی اصول گرافیک و طراحی لوگو، تجربه و مهارت اندوزی، شناخت راه های تعامل با مشتری، مهارت های اجرایی و نرم افزاری، تقویت خلاقیت و هوش طراحی، و ایجاد یک روزمه بسیار قوی و غنی است که به آن ببالید. نه اینکه در ابتدای کار به دنبال هزینه های سنگین و بی دلیل خرید ابزار باشید. یک طراح خلاق و با تجربه، با یک کاغذ و قلم بسیار ساده هم خلاق و با تجربه است و یک طراح تازه کار با بهترین و گرانترین ابزارها هم کماکان تازه کار و کم تجربه.
اسکچ زدن چیست و آیا Sketch همان اتود است؟
اسکچ Sketch در طراحی صنعتی، طراحی معماری، نقاشی و بعضی حوزه های دیگر، تقریبا معادل همان اتود زدن در طراحی لوگو و گرافیک است و همان کارکرد و معنا را دارد. حتی بعضا در این حوزه ها هم از اصطلاح اتود زدن استفاده می شود اما خب حوزه طراحی لوگو و گرافیک بیشتر با اصطلاح اتود زدن گره خورده تا اسکچ.
در معماری یا نقاشی نیز معمولا طراحی نیاز به یک پیش طرح یا طرح اولیه دارد. یک نقطه شروع که طراح مدام روی آن کار کند، آن را پاک کند و ایده های مختلف و فرم های متنوع خود را پیاده سازی و تست کند.